Cantarea duhovniceasca

„Astfel dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blîndeţă, cu îndelungă răbdare. 13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi, dacă unul are pricină să se plîngă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v’a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. 14 Dar mai pe sus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvîrşirii. 15 Pacea lui Hristos, la care aţi fost chemaţi, ca să alcătuiţi un singur trup, să stăpînească în inimile voastre, şi fiţi recunoscători. 16 Cuvîntul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii cu psalmi, cu cîntări de laudă şi cu cîntări duhovniceşti, cîntînd lui Dumnezeu cu mulţămire în inima voastră. 17 Şi orice faceţi, cu cuvîntul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus, şi mulţămiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.

18 Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine în Domnul. 19 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele, şi nu ţineţi necaz pe ele. 20 Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului. 21 Părinţilor, nu întărîtaţi pe copiii voştri, ca să nu-şi piardă nădejdea.

22 Robilor, ascultaţi în toate lucrurile pe stăpînii voştri pămînteşti; nu numai cînd sînteţi supt ochii lor, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci cu curăţie de inimă, ca unii cari vă temeţi de Domnul. 23 Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, 24 ca unii cari ştiţi că veţi primi dela Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos. 25 Căci cine umblă cu strîmbătate, îşi va primi plata după strîmbătatea, pe care a făcut -o; şi nu se are în vedere faţa omului.” [TRDC]

 

Cui se adreseaza Scriptura aici?

„ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti” – evident, crestinilor, celor care au fost alesi de Dumnezeu, sfintiti prin harul Sau si chemati sa fie sfinti, iubiti de Dumnezeu Tatal.

Intelegem astfel ca acest pasaj se adreseaza in context Bisericii in general si, in particular, unei biserici locale.

 

Contextul in care exista cantarea duhovniceasca

Contextul de mai sus este deosebit de important si necesar pentru ca sa existe cantare duhovniceasca, dar nu o garanteaza. Rugati-va pentru ca oameni plini de Duhul Sfant sa fie cei care sa compuna cantari placute lui Dumnezeu si ziditoare pentru Biserica Lui.

Iata ce context potrivit se cere cadrul cantarii duhovnicesti: o inima imbracata cereste, ingaduinta, iertare, dragostea ca legatura a desavarsirii. Stapan in inima – pacea lui Cristos! Locuitor al nostru – Cuvantul lui Cristos, in TOATA intelepciunea! Astfel suntem chemati sa ne invatam si sa ne sfatuim unii pe altii folosind cantarea duhovniceasca.

De ce exista asa de multe pareri divergente despre acest subiect al cantarii duhovnicesti? De ce o nevoie atat de mare de o astfel de cantare in relativismul propus astazi si nascut din cel mai proaspat vreaj al unei culturi stricate? De ce o cunoastere atat de mica cu privire la duhovnicesc in cantare (stiai ca extrem de multi cauta astazi pe google despre acest subiect, refuzand si esuand sa caute in Scripturi)? Care e scopul tau? Se potriveste cu cel aratat in acest text de apostol?

Daca in seara aceasta ai merge la o intalnire sa canti duhovniceste, ai siguranta ca mergi in cadrul specificat in detaliu de acest text minunat al Scripturii?

Iata ca, pentru a canta duhovniceste, nu avem nevoie doar de voci, instrumente si repetitii. Acestea sunt cel mai usor de gasit si facut. Avem nevoie de un cadru ceresc, unde duhovnicescul sa poata fi la el acasa. Avem nevoie de „pamantul” de „acasa” si nu unul strain, pentru a canta cantarile Domnului acolo! Avem nevoie de inimi pricepute, pline de Cuvantul lui Dumnezeu si de realitatea naturii noi, primite prin nastere din Dumnezeu!

Disputa si neclaritatea se nasc atunci cand „preaiubitii” se amesteca prea mult cu „oamenii neevlaviosi” (vezi Epistola lui Iuda).

Iata ce trebuie sa facem, conform cu adevarul Cuvantului: sa ne asiguram ca in viata noastra a fiecaruia este realitatea trairii crestine cu implicatiile ei practice (pacea, iubirea, multumirea, prezenta din belsug a Cuvantului lui Cristos); iar apoi sa folosim cantarile spre invatatura si sfatuirea celorlalti.

Reclame
 1. alaandrei
  14 Decembrie, 2009 la 23:25

  Asa este cantarile duhovnicesti sunt alcatuite din Cuvintul lui Dumnezeu care sunt duh si viata,care osa dea viata celor ce o sa le asculte.Multumim pentru acest blog,mult har!

 2. teodosia
  30 Iunie, 2013 la 18:10

  iincredinteaza–ti soarta in mina domnului.si el te va sprijini.

 3. teodosia
  30 Iunie, 2013 la 18:12

  teodosia :
  iincredinteaza–ti soarta in mina domnului.si el te va sprijini.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: